Gallery Prague

Blog

Grégoire Scalabre:
Poslední převtělení Thétis

28 dubna, 2022|

"Poslední převtělení Thétis" od francouzského sochaře Grégoire Scalabreho je keramické umělecké dílo složené ze 70 000 miniaturních kusů porcelánu vytočených na hrnčířském kruhu, ručně, jeden po druhém. Je to pocta znovuzrození Néreide Thétis ze dna vod, majestátně zahalené do sedmi myriád miniaturních amfor.

Theo Jansen:
Evoluce

20 dubna, 2022|

Slavný nizozemský konstruktér, sochař a kinetický umělec Theo Jansen je známý svými pohyblivými sochami Strandbeesten. Jen s pomocí větru a důmyslné konstrukce tvoří samovolně se pohybující objekty. Video ukazuje díla vytvořená za poslední dekádu a je součástí Jansenovo retrospektivy "Evoluce", jež mapuje vývoj jeho tvorby od druhé poloviny 80. let až po současnost.

John Taylor z Duran Duran: „Not Broken, Unfinished“

5 dubna, 2022|

Britský hudebník a skladatel John Taylor, jakožto spoluzakladatel kultovní skupiny Duran Duran, není v centru pozornosti žádným nováčkem. V březnu tohoto roku však Taylor díky své debutové výstavě výtvarného umění "Not Broken, Unfinished" vkročil na zcela novou uměleckou scénu.

Aj Wej-wej:
Lidská komedie

31 března, 2022|

Světoznámý čínský umělec Aj Wej-wej vytvořil pro římskou galerii Terme di Diocleziano velkoprostorovou instalaci. La Commedia Umana neboli Lidská komedie je lustr vysoký devět metrů a široký šest metrů. Je vytvořen z lidských kostí, které jsou ručně foukané ze skla.

Toyen: úspěšná, inspirativní a záhadná malířka

22 března, 2022|

Byla nejvýraznější představitelkou československé meziválečné avantgardy, stýkala se s nejvýznamnějšími a nejslavnějšími světovými umělci, zakládala nové hnutí. Její obrazy se dnes prodávají za desítky milionů korun. O její rodině a soukromém životě toho však není příliš známo. Není ani jasné, jak vznikl její pseudonym. Marie Čermínová alias Toyen je záhadnou osobností.

Emmanuelle Moureaux:
28 kilometrů maskovací pásky

15 března, 2022|

Pro světoznámého japonského výrobce maskovací pásky "mt" vytvořila Emmanuella Moureaux velkolepou instalaci. Pásky o šířce 15 mm vyrobené z tradičního japonského papíru washi ve stovce různých odstínů poskládala do pravidelných vertikálních a diagonálních linií tak, aby celek tvořil rytmický a barevně gradující prostorový objekt. Barvy se překrývají, prolínají a mění v závislosti na úhlu pohledu.

5 nejlepších environmentálních uměleckých děl za posledních 40 let

7 března, 2022|

Umělecká tvorba je grafickým popisem věci, je vyjádřeným názorem, umí zprostředkovat a vzbudit i ty nejniternější city, je schopna vyvolat nadšení a často také vzbudit pobouření. Umění je také způsob, jak upozornit na určitý problém. To je nezřídka kdy spojeno s motivem vyvolat o tom ve společnosti diskuzi. Poslední čtyři desetiletí si vedle umělecky ztvárněných tradičních celospolečenských témat hledá své místo i environmentální umění. Chce inspirovat, tiše upozorňovat, občas bít na poplach, někdy vyvolat žal a vztek, a často chce vyvolávat diskuzi.

Vincent Leroy: V odrazu Islandu

28 února, 2022|

Francouzský umělec Vincent Leroy vytvořil další monumentální instalaci, a opět na Islandu. Dílo "Anamorphosis" je složené ze tří velkých objektů z leštěného kovu. V nespoutané krajině ostrova na pomezí Severního ledového a Severního Atlantského oceánu odráží Anamorphosis díky zvlněnému povrchu deformované okolí i samu sebe.

Oblečení, které si nikdy neobléknete, umění, které si nikdy nevystavíte

23 února, 2022|

Virtuální svět nemá hranice a každým dnem se rozvíjí velmi rychlým tempem. Vedle virtuálního umění, kterému se pravidelně v blogu v rubrice NFT věnujeme, čím dál více "letí" virtuální oblečení. Jsou vytvářeny limitované edice bot, kabelek, triček, všeho na co si jen vzpomenete. Nic z toho ale do skříně, tedy do té u vás doma, neuložíte.

Proč útočí na Monu Lisu?

14 února, 2022|

Mona Lisa byla v minulosti terčem posměchu, vandalismu a dokonce byla ukradena. Nad tím se pozastavil i sám Salvador Dalí. Na toto téma napsal v roce 1963 esej "Proč útočí na Monu Lisu".

Bruno Baietto:
A Bread, is a Bread, is a Bread

6 února, 2022|

Nizozemský výtvarník uruguayského původu vytvořil originální kolekci váz z chlebových forem. Tímto projektem Bruno Baietto zkoumal možnosti a omezenosti designu jako nástroje ke kritice ideologií. Chléb je totiž cena práce, je známkou třídní příslušnosti, je zrcadlem politiky, je náboženskou symbolikou, a pro Bruna je i rodinnou historií.

Banksyho malba v Lowestoftu byla odstraněna

24 ledna, 2022|

Jedna z deseti mediálně známých Banksyho maleb z Východní Anglii náhle zmizela ze zdi, kam ji slavný umělec umístil. Obyvatelé i představitelé města jsou z přístupu majitele domu rozhořčeni.

Fakta o NFT (2/2): Negativní jevy NFT

10 ledna, 2022|

Zatímco NFT měly pozitivní dopad na mnoho umělců a i jejich tvorbu, zatím není k dispozici dostatek údajů, abychom zjistili, zda jsou NFT přínosem pro většinu nebo jen pro vyvolené. Kritici při hodnocení NFT používají příměr Ponziho schéma.

Rok 2021 byl rokem NFT. Co je vlastně NFT? A jak souvisí s uměním?

3 ledna, 2022|

NFT je zkratka pro nezaměnitelný token. Je to jedinečná jednotka dat využívající technologii, která umožňuje, aby se digitální obsah od videí, přes písničky, až po obrázky, zaprotokoloval a ověřoval na blockchainech kryptoměn, především kryptoměnou Ethereum.

Malva Schalek: Židovská malířka s nešťastným osudem

15 ledna, 2020|

Malva, také nazývaná Malvína nebo Malvine, se narodila 18. února 1882 v Praze do židovské německy mluvící a kulturně založené rodiny po generace žijící v Čechách. Byla nejmladší ze čtyř dětí. Rodina žila ve vlastním domě v jehož přízemí provozoval otec Malvíny Gustav své knihkupectví a knihovnu.